Sivut

lauantai 6. lokakuuta 2012

Uusia strategioita painonpudotukseen?


Kuten mainittua, niin painohan ei ole viimeisen kuukauden aikana liikahtanut mihinkään, vaan pikemminkin se on muun muassa hormonaalisista syistä käynyt välillä hyvin pelottavissa lukemissa. Kuten joskus aiemminkin todettua, niin mullahan näkyy heti painossa, jos vaikka syön yhtenä päivänä suklaapatukan tms. Tuo tuntuu ihan järjettömältä, mutta näin on. Luulenkin, että tämä jumitus johtuu siitä, että olen ehkä viimeisen kuukauden aikana syönyt hieman vapaammin kuin kesällä.  Olen yrittänyt opetella kohtuutta herkuissa, mutta se näemmä kostautuu sitten painon putoamattomuutena. Seurailen kateellisena kanssalaihduttajien kertomuksia ruokavalioista, joihin kerran, pari viikossa syötävät herkut eivät aiheuta mitään ongelmaa ja nyt sitten tulikin mieleeni, että ehkä mun pitää nyt jotenkin taas päivittää tätä ruokavaliotani, jotta edistystä alkaisi jälleen tapahtua. Laihdutuksen alun jumituskinhan johtui ihan vain siitä, että söin liikaa, joten ilmeisesti nytkin energiankulutus on laskenut sen verran, että syömisiä pitää taas rukkailla.

Mitenkäs minä sitten syön? Tällä hetkellä meikäläisen ruokailurytmi perustuu neljään ateriaan päivässä. Aamupalan ja lounaan koen oman jaksamisen kannalta tärkeimmiksi. Ilman aamupalaa en voi edes kuvitella lähteväni liikenteeseen ja minulle ei totisesti riitä mikään pikku smoothie aamupalaksi. :D Syön aina kaurapuuroa mehukeitolla ja raejuustolla. Käytyäni tuolla Paula Heinosen luennolla vaihdoin mehukeiton Valion kalorittomista vaihtoehdoista Gefilus-mehukeittoon, jotta saisin hyvää tekeviä bakteereja elimistööni.  En haluaisi luopua noista maitohappobakteereista, joten ajattelin, että ensimmäinen askel tässä jumituksen purkamisessa voisi olla aamupalan pienentäminen tuon puuron osalta, jonka otinkin käyttöön heti tänä aamuna. Puolikas puuroannos näytti säälittävältä, mutta sisältää nyt suhteessa enemmän proteiinia, koska käytin nesteenä vain maitoa ja raejuuston osuus pysyy samana kuin aiemminkin. Kylläisyysvaikutuksen tarkkailu on parhaillaan menossa. :) Jos nyt en ihan tunnin päästä ole kuolemassa nälkään, niin voinen tehdä johtopäätöksen, kuin Nikke Knatterton ikään, että aamupala on ollut turhan tuhti ja vähemmälläkin pärjää. Meikäläisen perisynti taitaa olla ruuan suhteen, että ”En mä näin vähällä pärjää” ja salilla painojen suhteen ”En minä näin isoille pärjää”.  :D

Lounaan syön nykyään useimmiten yliopistolla. Koulua on kuitenkin sen verran paljon ja yo-ravintolaan on niin helppo lampsia sisään, kun saa salaatit ja leivät ynnä muut vaivattomasti valmiina.  Tosin meikäläisen suosikkipaikassa on aika usein esim. kala jollain lailla paneroitua ja annoksetkin hieman isommat (annostelevat siis valmiiksi) kuin mitä ehkä itse ottaisin. Helppouden takia tämä käytäntö nyt kuitenkin tulee pysymään mukana, joten ehkäpä nipistän sitten lounaan kasvaneen kalorimäärän jostain muusta kohden pois.  Viikonloppuna voisi sitten kotona keskittyä taas kevyempiin kasvissörsseleihin. Näin syksyn tullen salaattien suosio on selvästi laskenut. Kaipaan jotain lämmintä koneeseen ja jo pelkän salaatin syömisen ajatteleminenkin aiheuttaa vilunpuistatuksia. Kasvissosekeittoa siis mulle, kiitos!

Loppupäivän syömiset ovatkin sitten aina vähän vähemmän vakiintuneet. Olen yrittänyt palautella rahkan syöntiä mukaan, koska proteiinia ja… kyllähän te tiedätte. Sain jonkinlaisen vastareaktion rahkaan jokin aika sitten ja tuntuu, ettei se mennyt millään alas. Pitäisi ehkä kokeilla jotain muuta merkkiä tuon Rainbow`n version sijaan. Eilen ostin Valion maustetun rahkan (valkosuklaa-lime) , jota kokeilin käyttää mausteena tuohon perusrahkaan. Rahka on mulla ikään kuin toisen aterian korvikkeena. Yritän lykätä siihen hedelmiä tai marjoja, makeutuksena ripsauksen mehukeittoa tai nyt tuota maustettua rahkaa. Sekaan vielä salaattisiemensekoitusta, josta intouduin, koska se antaa kivaa pureskelutuntumaa rahkalle.  Tätä tulee syötyä yleensä iltapalaksi salin tai muun treenin jälkeen.  Salitreenien jälkeen olen edelleen jatkanut myös palautusjuoman litkimistä, koska yleensä mulla tuo syöminen venähtää kuitenkin useamman tunnin treenien jälkeen.

Tuossa lounaan ja iltapalan välissä olen sitten vaihtelevasti syönyt hedelmiä, Weetabixiä tai leipää. Tai sitten olen vaihtanut rahkan aiemmaksi ja syönyt illalla Weetabixiä.  Tekisi mieleni löytää jotakin suolaista, jota voisi syödä välipalaksi, koska nyt ruokavalio painottuu kaikkeen makeaan ja suolaisen tuska on välillä melkoinen. Helppoa suolaista välipalaa ei vain ihan tuosta vain ole tullut mieleeni. Pelkän raejuuston puputtaminen ei oikein sovi meikäläisen ”hyvää pitää olla” -ajatusmaailmaan ja eipä tuo nyt ravinnollisestikaan ole kovin hyvä valinta. Eilen ostimme muuten todella pitkästä aikaa paahtoleipää ja kylläpäs se muuten maistui ihanalle pitkän tauon jälkeen. Juustoa ja kurkkua vain päälle, paahtoleipä on vähään tyytyväinen. ;D

Näiden pohdintojen myötä taidan nyt kokeilla tuolla pienemmällä aamupalalla selviämistä ja palauttaa lähes täydellisen herkuttomuuden takaisin ruotuun. Pitäisi saada vain jostain sen verran energiaa, että jaksaa pitää yllä kohtuullisen hyvän makuista ruokavaliota, niin silloin tuo herkuttomuus ei tunnu niin pahalta. Ja hoitaa stressiä liikunnalla ennemmin kuin herkuilla. Ehkäpä näillä eväillä paino lähtisi taas edes jonkinlaiseen laskuun.

6 kommenttia:

  1. Tsemppiä sulle! :)

    Mäki oon viime kuukauden vain tapellu syömisten kanssa - paino jumittaa ku viimeistä päivää :p

    VastaaPoista
  2. Mulla taas ei aamupala mitenkään meinaa mennä alas. Rahkaa taas saatan syödä pari kk päivittäin jonka jälkeen tulee se stoppi, eikä sitä sitten pariin kuukauteen mene yhtään alas.

    VastaaPoista
  3. Nokkonen: Jumituksessa sitä mies tai nainen punnitaan. :D Kylläme nämä jumit vielä selätetään!

    Minttu: Mä söin oikeastaan koko kesän hulluna rahkaa ja nyt tuli ehkä kuukausi sitten tosiaan stoppi. Eilen kokeilin laittaa rahkaan pari teelusikallista kookosmaitoa kaikkien muiden sörsseleiden lisäksi ja johan alkoi maistua. Ei ehkä kaikkein kevein vaihtoehto, mutta harvoinpa mulla onkaan kookosmaitoa rahkaan käyttää. Nyt sitä jäi vain vähän yli ruuanlaitosta, joten sotkempa sen siis rahkaani. :)

    VastaaPoista
  4. Heippa!

    Löysin blogiisi äsken vahingossa ja kiinnostuin "projekstistasi" kovasti.

    Itse aloitin juuri kuntorempan ja blogn kirjoittamisen.

    Nyt en suuremmin vielä ehtinyt teksteihisi suuremmin tutustumaan eli en siis tiedä on jo täällä käsitelty aihetta karppaus/vhh??

    Itse löysin siitä pelastuksen painon pudotukseen ja ainaiseen jojoiluun, eikä tarvi nälkää nähdä... oikeestaan syön nykyään paremmin kuin ennen.

    Blogistani ei vielä paljon irtoa mutta käyppä vilkaisemassa =) http://kropparemonttiin.blogspot.fi/

    Hyvää lauantain jatkoa sinulle ja lukijoille =)

    VastaaPoista
  5. moikka! :) Oman personal trainerini oppeja noudattaen suosittelisin syömään 5-8 kertaa päivässä eli usein mutta vähemmän kerrallaan, niin pysyt paremmin kylläisenä ja verensokeri pysyy tasaisena. Eli kun ei ole nälkä, ota omena tms välipala. Runsas vedenjuonti auttaa sekä vatsan toimivuuteen että painonpudotukseen! Ei kannata 'riutua' nälässä, koska verensokerin laskettua liian alas alkaa keho käydä 'säästöliekillä' josta ei ole apua, tulet vain väsyneeksi ja kiukkuiseksi, olen ainakin itsessäni huomannut kyseiset vaikutukset :D kun syö säännöllisesti pieniä annoksia, ei tarvitse kalorienkaan kanssa olla yhtä tarkkana. Ja korkean sykkeen liikuntaa (juoksu, bodystep yms) kannattaa tehdä samassa suhteessa kuin lihasvoimaa kehittävää liikuntaa (punttisali) ja palauttavaa liikuntaa (pystyt puhumaan puuskuttamatta). Tässä pari neuvoa, toivotan paljon onnea ja menestystä! :)

    VastaaPoista
  6. Jeme: Kiitos kommentista ja sori, että vastaaminen on venynyt. Panenpa korvan taakse tuon, että voisin tosiaan kirjoittaa ajatuksiani tuohon vhh-ruokavalioon liittyen.

    ella.ella: Kiitti viestistä ja vinkeistä! Tää on kyllä sellaista etsiskelyä tämä painonpudotus ja kunnonkohotus, että kaikki vinkit on aina tervetulleita.

    VastaaPoista

Kommentteja otetaan vastaan kiitollisuudella