keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Kehonkoostumusmittaus

Jokin aika sitten sain viimein kammettua itseni liikuntakeskukseeni kehonkoostumusmittaukseen. Kyseessä oli Inbodyn mittaus ja se maksoi toukokuun tarjouksessa 29 €, muulloin hinta on 49 €. Mittaus oli toisaalta hirveän motivoiva, vaikka olihan se ihan kauheaa luettavaa. Mittauksen tekeminen kesti minuutin ja siinä täytyi siis vain seisoa paikallaan sellaisella alustalla muutamanlaiset pulikat käsissä ja sen jälkeen tulostui tuollainen analyysipaperi, josta saattoi sitten taivastella omia lukujaan. Analyysi käytiin myös kohta kohdalta läpi mittaajan kanssa.

Mittauksessa tsekataan tosi monia asioita kehon koostumuksesta. Muun muassa kehon nestetasapaino (turvotus vs.nestetasapaino), arviot kehon mineraaleista, proteiineista ja rasvasta, paino tietysti ja lihaksen ja rasvan osuus painosta sekä lihastasapaino, jossa keho on jaettu osiin (oikea käsi, vasen käsi, oikea jalka, vasen jalka ja keskivartalo). Lukujen lisäksi selviää myös yksinkertaisella sana-arviolla, että mitkä luvut on hyviä ja mitkä päin prinkkalaa.

Tämän painoprojektin kannalta tärkeitä tietoja tietysti olivat nuo elimistön rasvoihin liittyvät lukemat. Ne olivatkin aika tyrmäävät. Sekä paino, rasvaprosentti että vyötärö-lantiosuhde olivat kaikki yli sallittujen arvojen. Samoin viskeraalinen rasva eli haitallinen sisäelinten ympärille kerääntynyt rasva oli vain hitusen alle sallitun maksimin, joten siinäkin mielessä tämä painonpudotusprojekti on enemmän kuin tarpeen, kun tuota sydän- ja verisuonitautiriskiä on minulle perimässä kerääntynyt melkoinen latinki. Painoni oli tuossa mittauksessa 68,2 kg, mutta pidän silti kiinni tuosta omalla vaa'alla mitatusta, koska sillä on mitattu kaikki edellisetkin punnitukset. :D Hyvin mielenkiintoista oli mittauksen antama ihannepainotavoite ja siihen liittyen sekä pudotettavien kokonaiskilojen määrä ja rasvan osuus tästä määrästä. Mulle laite antoi ihannepainoksi 57,8 kg, jota en ole painanut koko aikuisiälläni. Pudotettavaa olisi siis 10,4 kg. Ja mikä mielenkiintoisinta, tästä määrästä rasvaa tulisi olla 11,1 kg. :D :D :D Tämä tietysti selittyy sillä, että mun tulisi saada vajaa kilo lihasmassaa vartalooni, erityisesti jalkoihin, jotta vartalon lihastasapaino olisi ihanteellinen. En ole vielä ihan vakuuttunut, että pystyn ikinä tuota lukua saavuttamaan, mutta kyllähän se antaa ihan uutta potkua tähän hommaan, kun saa jonkun jonkin muun määrittelemän painotavoitteen.

Painonpudotuksen avuksi oli myös tuo kehon paivittäisen "koomakulutuksen" määrän arvio. Minulle laite määritteli peruselintoimintojen vaatimaksi energiamääräksi 1316 kcal. Tämä on hyvä lähtökohta miettiä sitä omaa kulutusta noin muutenkin. Että kuinka paljon sitä sitten liikkuu ja minkä verran arkiaktiivisuutta saa tungettua päiväänsä. Nykyään musta tuntuu, että olen hyvinkin aktiivinen, kun kuljen paljon pyörällä. Päivittäin tulee pyöräiltyä vähintään kolmisen kilometriä, useimpina päivinä enemmänkin. Ja varsinkin tuota pyöräilyä on tullut harrastettua niillä viikoilla, kun jalka on vihoitellut ja olen joutunut olemaan levossa jumppien osalta. Toisaalta kuten olen huomannut, niin kaloreita kertyy päivässä todella huomaamatta, jos ei ole koko ajan skarppina. Salaattilinjan olisi siis hyvä jatkua nyt kesän aikana, jotta jotain tulosta olisi syksyllä havaittavissa.

Terveyden kannalta tärkeää oli huomata, että nesteytys toimii eli nestetasapaino on ok. Lisäksi tuo arvio kehon proteiinimassata, joka kuulemma heijastelee ruuan proteiinipitoisuutta oli myös hyvin viitearvojen sisällä. Näin ollen tästä osittaisesta kasvissyönnistäni huolimatta protskuja tullee sopivasti. Hauskaa oli myös huomata, että luumassan määrä oli meillä kaikilla mitattavilla (5 naista) alle puolen kilon sisällä toisistaan eli jos joku vielä ajatteli selittää korkeaa painoaan "painavilla luilla" niin sen voi todellakin unohtaa. :D

Yksi mielenkiintoisimmista osioista oli sitten tuo lihastasapaino-osio. Siinähän näkyi kroppa jaettuna jalkoihin
(oikea jalka-vasen jalka), vartaloon ja käsiin. Kokonaisuudessaan lihasmassani asettui viitearvojen sisään, mutta lihastahan ei tällaisella "tavallisesti" treenaavalla henkilöllä voi olla koskaan liikaa, joten arvojen ylittyminen (joka kylläkin vaatisi melkoista fitness-innostusta) ei ole tässä tapauksessa ollenkaan haitaksi. Lihasmassan määrä näkyi tuossa tasapaino-osiossa kiloina, mutta mielenkiintoisempi oli lihaksen prosenttiosuus saman kokoisen ja ikäisen verrokkinaisen massasta. Siis toisin sanoen ikäiseni ja kokoiseni naisen keskimääräistä lihasmassaa kuvasi arvo 100 ja mun arvot oli suhteutettu niihin. Tässä olikin yllätys se, että käsissä mulla on muka jopa hieman enemmän lihasta kuin tuolla keskiverrolla, mutta jaloissa taas kymmenen pinnaa alle tuon keskiarvon. Mittausporukassa olleiden äitien käsivoimien arviot olivat vielä enemmän yläkanttiin kuin minulla eli lapsipuntin kantamista kuntoilumuotona voinee suositella. Olettaen, että moinen kotoa löytyy. :) Jaloissa sen sijaan oli tuon liian vähäisen lihasmassan lisäksi pientä epätasapainoa. Käsissä sitä oli myös, mutta mielestäni se on käsissä jossain määrin "luonnollisempaa", koska kaikkihan käyttävät aktiivisemmin pääasiassa vain toista kättä. Jaloissa tuo ero ei ollut suuri, mutta sillä saattaa olla vaikutusta myös alaselkäkipuihin, joten täytynee alkaa treenaamaan jalkoja oikein tosissaan. Tätä myös mittaaja suositteli, isoilla painoilla kohtuullisesti toistoja ja avot!

Summa summarum: vähemmän kaloreita, enemmän kestävyysliikuntaa ja painoharjoittelua ja eiköhän puolen vuoden kuluttua ole luvassa hieman erilaista lukemaa. Suosittelen kyllä kaikille tuota mittausta, toimii mainiona tsempparina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja otetaan vastaan kiitollisuudella