Sivut

torstai 13. syyskuuta 2012

Ruoka-ajatuksia Paula Heinosen luennon tiimoilta

Olen lukenut erittäin suurella mielenkiinnolla tyyppien blogipostauksia omista ruokavalioistaan/syömistottumuksistaan, koska minähän en varsinaisesti ole vielä löytänyt omaa tapaani syödä, vaan yritän sitä vasta etsiskellä. Näiden ajatusten tiimoilta kävin eilen Paula Heinosen ravintoon (ja muuhunkin elämään) liittyvällä luennolla, kun sellainen ilmaiseksi täällä järjestettiin. Paikalla oli ihan sairaasti porukkaa, salin istuimet olivat loppuneet jo aikaa sitten, kun tulin paikalle ja kuuntelijoita istui niin esiintymislavan reunoilla kuin lattiallakin. Saattoi siis todellakin huomata nykyisen trendin, jossa ruuasta on tullut entistä tärkeämpi osa ihmisten hyvinvointia, mutta myös merkittävä oman identiteetin ja erottautumisen kannalta.



Itselläni ei ole mitään suuria ongelmia ruuansulatuksen alueella koskaan ollut tai sitten en vain osaa pitää välillä iskevää turvotusta tms. minään kovin suurena ongelmana. Minullahan on siis ihan oikeastikin ongelma siitä, että migreeni on totuttanut minut niin suureen epämukavuuteen ja kivun sietoon, että en välillä tajua mennä lääkäriin asioiden kanssa, vaikka syytä olisi. Esim. saatuani noidannuolen menin ihan pokkana töihin, jossa jouduin nostelemaan painavia laatikoita yms. ja vasta järjellä ajateltuani tajusin, että selän rasittaminen ei ehkä ole tuossa tilanteessa paras idea. Myöskään vastustuskyvyn kanssa minulla ei ole ongelmia. Sairastun yleensä ainoastaan ollessani erittäin stressaantunut, mistä päästäänkin sitten siihen, mihin haluaisin ruokavalion ja muiden elintapojen avulla vaikuttaa.



Jaksamiseen ja stressin sietoon liittyen minulla on, jos nyt ei ongelmia, niin ainakin haluan tosiaan tukea näitä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Tämä vuosi tulee olemaan todella stressaava monin tavoin opiskelun ja taloudellisen toimeentulon näkökulmasta. Kun samalla painiskelen painon ja terveellisten elintapojen vakiinnuttamisen kanssa, niin siinähän sitä jo ollaankin. Olen lisäksi pahin stressaaja Etelänavan pohjoispuolelle, mikä liittynee melko lailla onnettomaan käsitykseen omasta itsestäni. Nämä lähtökohdat huomioon ottaen olisi todella mukava löytää omanlaisensa ruokavalio, joka tukisi paitsi painonhallintaa niin myös muuta hyvinvointia.



Tämän kohtuullisen pitkän alustuksen jälkeen voisin hieman kertoa tuosta Heinosen luennosta. En ole aiemmin ollut hänen luennoillaan, mutta olen kuunnellut Iskelmäradion ohjelmaa Terveyden tukipilarit, jossa Heinonen käsittelee terveysasioita yhdessä Juha "Juoppohullun päiväkirja" Vuorisen kanssa. Mitään kokonaiskäsitystä en ollut tuon ohjelman perusteella saanut Heinosen ravintofilosofiasta ja alkuun tuntui, että luennollakaan en sellaista saa. Radio-ohjelma pyörii pääasiassa erilaisten vaivojen ympärillä ja niihin vastauksena on usein moninainen lisäravinteiden kirjo. Tästä syystä epäilin, että minkähänlainen ravintolisämainos tulossa onkaan. Mainostus oli kuitenkin onneksi hyvin hillittyä, vaikka tilaisuuden sponsorina olikin Vogel. Loppujen lopuksi Heinosen ruokafilosofia oli hyvinkin "tavallinen". Puhdasta (luomua), tuoretta ruokaa, vähemmän kemikaaleja ja enemmän koko kehon tasapainoa. Ja suolisto kuntoon. Tuo suoliston kuntoon saaminen ja sen ylläpito olivat ehkä luennon voimakkain sanoma. Tuohan on tietysti täysin järkeenkäypää, koska kaikki ravinto imeytyy (tai ei imeydy) suolistossa. Ja jokainen ummetuksesta kärsinyt tietää kyllä millainen olo silloin on. O_o



Pidin Heinosen tavasta kannattaa "normaalia" ruokaa ja sitä, että millään lisäravinteilla tms. ei voida korvata sitä, että perusruokavalio on kunnossa. Hän ei varsinaisesti dissannut mitään ruoka-aineita, paitsi sellaisia, mitä nyt jokainen tervejärkinen pitää terveydelle vähintäänkin hyödyttöminä, jos ei jopa vaarallisina, kuten valkoisia viljoja, sokeria ja kaikkia mahdollisia lisäaineita täynnä olevia eineksiä. Heinonen oli ihan loistava luennoitsija, juuri sellainen kuin itse haluaisin olla. Kertoi pikkutuhmia vitsejä ja kannusti omalla säteilevällä persoonallaan terveellisempiin elämäntapoihin. Hän sai terveellisen ruokavalion toteuttamisen kuulostamaan niin helpolta. :)



Ja onhan se pääperiaatteiltaan helppoa. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Täysjyväviljaa. Hapanmaitotuotteita, hyviä rasvoja kalasta tai pähkinöistä ja siemenistä. Proteiinia näiden lisäksi kasvikunnasta ja kananmunista. Välillä voi hyvällä omalla tunnolla syödä jotain epäterveellistäkin, jos tekee mieli. Miksi tuollaisen ruokavalion toteuttaminen on sitten niin vaikeaa? En tajua. Kuulostaa hyvältä ja varmasti tuntuu sekä maistuu hyvältä. Omassa ruokavaliossani ei hyvinä päivinä ole varmasti paljonkaan vialla. Huonoina taas kaikki mahdollisimman paljon rasvaa, sokeria ja lisäaineita sisältävä tuntuu vastustamattomalta. Onneksi noita huonoja päiviä on niin paljon vähemmän nykyään. Yritän nyt kuulostella, josko yllämainittu ruokavalio alkaisi tuntua siltä oikealta ja sillä painokin putoaisi ja pääsisin minäkin jossain vaiheessa kirjoittamaan postauksen omasta ruokavaliostani. Sitä odotellessa. :)

Kuvat weheartit


1 kommentti:

  1. Kirjoittelin juuri tuohon uusimpaan postaukseesi, mutta vastaan nyt tähänkin että Karppaamisen/vhh:n kautta on aika luonnostaan toteutunut tuo terveellinen tapa ruokailun suhteen kuten kerroit Paulan luennoineen.

    Meillä esim sokeri joka on myös käsiteltyä on vaihdettu Steviaan (makeutus) joka on täysin luonnon tuote ja samalla hiilari määrä putoo rajusti.

    pikkunaposteltavana juurikin manteleita, saksanpähkinöitä, kurpitsan siemeniä... sellasenaan.. tai maustamattomaan jugurttiin marjojen kera. Kaikissa "valmiissa" ja maustetuissa juguissa on jo itsessään kamala määrä sokeria ja jos valitsee "kevyt tuotteen" on siinä kaiken maailman muita mömmöjä jotta se maistuis ees jokseenkin kun rasvaa on jätetty vähemmälle...

    Tuossa oli nyt vaan kaksi pientä esimerkkiä siitä mitä karppaus on tuonut mulle tullessaan ja lisää tulee kaiken aikaa tuohon juuri aloittamaani blogiini.

    Enkä missään tapauksessa sano että mun tapa ja ruokailutapani on oikea.. vaan kerron millä minä olen onnistunut tähän asti ja kuinka se on muhun itseeni vaikuttanut

    http://kropparemonttiin.blogspot.fi/

    tervetuloa sinne kurkkimaan ja ajatuksia vaihtamaan =)

    VastaaPoista

Kommentteja otetaan vastaan kiitollisuudella